Därför är c-vitamin en boost för din hud

Därför är c-vitamin en boost för din hud

vitamin c

Tycker du att din hud ser trött ut och saknar lyster? Kanske har du solskador och börjar få rynkor? I så fall kan du behöva mer c-vitamin. C-vitamin är ett viktigt ämne för hela kroppen och inte minst för huden. Fördelarna med c-vitamin är sedan länge kända. De flesta av oss har nog under vintermånaderna försökt stärka immunförsvaret med hjälp av en extra dos c-vitamin.

Eftersom kroppen inte själv kan tillverka c-vitamin, är det viktigt att tillföra vitaminer både genom kosten, men också för hudens skull genom hudvårdsprodukter. C-vitamin stärker och reparerar vävnad i kroppen, vilket gör det till en avgörande vitamin för hudens kollagenbildning. Med åldern minskar kroppens kollagen och det är det som bidrar till en ökning av trött hud och rynkor. C-vitamin spelar alltså en avgörande roll i att hålla huden spänstig och fräsch samt för att skydda de känsliga hudcellerna mot solens farliga UV-strålar.

Se vårt populära serum med vitamin c från Neutriherbs

Bra källor till c-vitamin

Om man vill stärka huden genom att få i sig c-vitamin genom kosten finns det flera ingredienser man kan äta lite extra av. Det är lätt att tro att det enbart handlar om att äta mycket citrusfrukter, men det finns många andra livsmedel som innehåller betydligt mer c-vitamin. Bra exempel på c-vitaminrika livsmedel är jordgubbar, röd paprika, kiwi och svarta vinbär. Alla dessa livsmedel är rika på antioxidanter som hjälper till att skydda kroppens celler och hindra för tidigt åldrande av huden.

Ett vitamin-c serum används tillsammans med en skinroller/dermaroller.

Hudvårdsprodukter med c-vitamin

C-vitamin i hudvårdsprodukter ger kroppen en möjlighet att ta upp vitaminet snabbt. Detta till skillnad från livsmedel som först måste brytas ned innan man kan tillgodogöra sig vitaminerna. L-askorbinsyra är den effektivaste formen av c-vitamin och är vanligt förekommande i många hudvårdsprodukter. Den har bevisats hjälpa till att stärka hudens produktion av kollagen och elastin och ser på så vis till att din hy ser ung och fräsch ut. Den hjälper även till att skydda sitt ansikte mot solskador och pigmentfläckar.

Om du redan har pigmentfläckar eller ärr, kan c-vitamin i dina hudvårdsprodukter hjälpa till att jämna ut hudtonen. Se till att produkten du väljer har en halt av c-vitamin på 8–20 procent. Vill du ha störst effekt är rekommendationen att välja ett starkt serum eller ett pulver som blandas med din hudkräm. Eftersom c-vitamin lätt förstörs i kontakt med syre, är det viktigt att produkten är färsk för att ge full effekt. E-vitamin hjälper till att stärka effekten av c-vitamin. Vill du ha ännu större effekt av dina c-vitaminberikade produkter är det därför klokt att använda produkter som kombinerar dessa två vitaminer.

Se alla våra produkter som innehåller c-vitamin. 

Relaterade artiklar