Retinol-serum - Vad är det och varför ska man använda det?

Retinol-serum - Vad är det och varför ska man använda det?

Retinol är en form av vitamin A med många användningsområden inom hudvård. Det används för att behandla akne och har anti-aging effekter. Du kan köpa retinol över disk (utan recept) eller besöka din vårdgivare för att diskutera hur retinol bäst passar in i din hudvårdsrutin. Din leverantör kan ordinera mediciner som innehåller högre koncentrationer av retinoider än du kan få över disk. Retinol är en aktuell behandling som innebär att du applicerar den ovanpå din hud.


Vad gör retinol för din hud?

Retinol ökar produktionen av hudceller (proliferation). Det hjälper till att rensa igen porerna. Retinol exfolierar också din hud och ökar kollagenproduktionen, vilket kan minska uppkomsten av fina linjer och rynkor, vilket ger din hud ett fräschare, fylligt utseende.


Hur lång tid tar det för retinol att fungera?

Retinol börjar verka i dina celler direkt, men det kommer att ta flera veckor innan du ser en förbättring av hudens utseende och känsla. Faktum är att ditt hudtillstånd kan se värre ut till en början när du anpassar dig till den nya kuren.


Vad kan man behandla med retinol?

Studier visar att aktuella retinoider kan hjälpa till att behandla akne och acneärr och bristningar. Retinol har också anti-aging effekter. Specifikt är retinol bra för följande tillstånd:


Retinol mot akne

Akne är ett vanligt hudtillstånd. När dina porer blir blockerade av döda hudceller och/eller oljor kan du utveckla pormaskar, vita finnar eller andra typer av finnar. Retinol fungerar mot akne genom att förhindra igentäppta porer. Du kan fortfarande se finnar under de första två månaderna av behandlingen – din hud kan till och med se sämre ut (detta kallas ibland för retinolrensning). Men om du håller fast vid det kommer du att se klarare hud och tydligt förbättrad hud.


Retinol för akne-ärr

Acneärr utvecklas som ett resultat av skada och inflammation. Dessa rosa, röda eller mörka fläckar på huden kan dyka upp när din akne läker och kan pågå i flera veckor. Dessutom, plocka eller poppa dina finnar orsakar mer skada på huden och kan lämna permanenta ärr. Aktuella retinolbehandlingar kan hjälpa till att minska svullnaden och inflammationen som kommer med finnar och hjälpa till att förhindra ytterligare utslag. Men aktuell retinolbehandling fungerar inte alltid på svåra akneärr som är nedsänkta eller upphöjda.


Retinol för mörka fläckar

Mörka fläckar (hyperpigmentering) kan utvecklas som ett resultat av solskador på din hud. Om du har ljusa till mörkbruna fläckar i ansiktet, händerna, halsen eller armarna, är det du ser en ansamling av melanin, vilket ger din hudfärg (pigment). Kallas även solfläckar, åldersfläckar och leverfläckar, dessa fläckar är smärtfria, men om du inte gillar hur de ser ut finns det procedurer och aktuella behandlingar som kan hjälpa. Vissa människor tycker att aktuell retinol lättar upp deras hudfläckar, även om det tar månader och kan vara irriterande för din hud. Det är en bra idé att se en hudläkare (en läkare som är specialiserad på hudtillstånd) om du är orolig för mörka fläckar.


Retinol för stora porer

En por är en öppning på ytan av din hud som låter kroppshår och oljor passera igenom. När dessa porer blir igensatta av döda hudceller eller olja blir dina porer större och mer märkbara. Aktuell retinol behandlar stora porer genom att öka hudcellsomsättningen - vilket gör din hud tjockare - och förhindra utvecklingen av tilltäppta porer.


Retinol mot psoriasis

Psoriasis är en hudsjukdom som människor får med inflammation som gör att nya hudceller växer för snabbt. De nya cellerna byggs upp och skapar ett tjockt, fjällande utslag som är rosa eller rött. Aktuell retinol bromsar överväxt av hudceller och minskar inflammation, vilket kan hjälpa mot utslagen. Men eftersom retinol också kan irritera din hud ytterligare, kommer din vårdgivare vanligtvis att rekommendera att du använder retinol i kombination med topikala steroider.


Retinol mot bristningar

Bristningar är ärr som utvecklas när vår hud sträcks av graviditet, viktökning, extrem viktminskning eller snabb muskeltillväxt. Dessa märken är först rosa, röda eller lila och bleknar sedan gradvis tills de ser silverfärgade eller vita ut. Aktuell retinol kan hjälpa till att göra bristningar mindre märkbara, men prata med din läkare innan du använder dem under graviditeten eller under amning.


Retinol mot rynkor

Ett antal faktorer kan orsaka rynkor i huden. När du åldras delas dina hudceller långsammare. Mellanskiktet (dermis) i din hud börjar tunnas ut, det blir svårare att behålla fukt och din hud har mindre elastin och kollagen. Aktuellt tretinoin och tazaroten kan förbättra uppkomsten av fina linjer och rynkor genom att bromsa nedbrytningen av kollagen och göra din hud mer elastisk. Det tar vanligtvis flera månaders aktuell användning av retinol för att märka en skillnad.


Som du ser så fungerar retinol-serum mot en mängd olika åkommor att behandla med. För många av dessa rekommenderar vi även att man behandlar med dermaroller för bättre resultat. Du kan beställa retinol och dermaroller i paket här.

Relaterade artiklar