Färgguide: Vilket smink/färger passar bäst till olika hår och hudtyper för ögonfransar och ögonbryn

Färgguide: Vilket smink/färger passar bäst till olika hår och hudtyper för ögonfransar och ögonbryn

Val av färg till och ögonfrans- och ögonbrynsfärg har en stor betydelse för din look. I denna artikel ger vid dig tips och trix på vad du behöver tänka på i valet av färg.

Varm eller kall hudton?

Det finns olika sätt att ta reda på vilka nyanser du passar bäst i. Det enklaste sättet är att se på huden. Kolla på dina vener på handleden, helst i solljus. Om du upplever att det ser lite grönaktigt ut, så har du en varm hudton. Om det däremot drar åt det mer blå-grå-lila-hållet, så har du kall ton. En hudton som är kall drar åt det blåa och rosa hållet och blir ofta lätt röd vid solning, medan den varma har en gulare och rödare nyans och som lätt får en brun solbränna.

Ett annat sätt att se om du har en varm eller kall hudton, är att se om du klär bäst i guld eller silver. Den med varma toner ser bäst ut i guld, medan den kalla bäst bär upp silver. 

 Hitta din ögonprodukt här.

Färger till blonda 

Blondiner har oftast ljusa ögonfransar som inte alltid syns så bra. Det kan därför vara bra att lägga på en mascara med lite volym. Svart passar till allt och är ett klassiskt val, men om du är ute efter en naturligare look så är brunt ett bra alternativ istället för svart. Samma gäller för eyeliner. Brunt är även lite mjukare än svart som ofta får ansiktet och ögonen att se hårda ut.


Även ögonbrynen brukar vara ljusa på blondiner. Tänk på att det räcker med en eller två, nyanser mörkare än din naturliga ton.


En nude-nyans är alltid rätt när det gäller läpparna. 


Färger till brunetter 

När det kommer till färgvalet på ögonskugga och eyeliner, så rekommenderas det att brunetter är lite mer vågade. Det bruna håret balanserar vågade färger och sminkningar. Testa tex mer blått, det funkar utan att det ser överdrivet ut. 


En nyans mörkare än din naturliga färg fungerar bra till dina ögonbryn. Men inte mörkare än så. En tips är också att se till att brynen inte är för smala och tunna, håll det naturligt och till jordnära färger när det gäller ögonbrynen.


Använd mer färg på läpparna. Ett rött läppstift ser elegant ut på en brunett. Vill man ha en diskretare färg så är nudefärg ett bra alternativ.

Färger till rödhåriga 

Ögonskuggor i nyanserna guld, champagne, brunt och grått passar rödhåriga bäst. Något väldigt traditionellt men också snyggt är grön ögonskugga ihop med en rödbrun eyeliner, istället för den traditionella svarta eyelinern. 

Ett tips när det kommer till ögonsminket är sotade ögon med mörk grönskimrande ögonskugga. Passar perfekt om man ska på fest. 

Ett brun-rosa läppstift passar rödhåriga perfekt. Det blir inte alls för mycket om man håller sig till matta toner. 

 Hitta din ögonprodukt här.

Färger till svarthåriga

Har du svart hår kan lite sotade ögon ge en lite mer mystisk look. Något man kan ha i bakhuvudet då är att låta läpparna och kinderna vara lite mer neutrala för att inte få en alltför lik goth look, om man inte vill ha den looken såklart. 

När det kommer till ögonmakeup så passar den svarthåriga väldigt bra i svart, blått och grått. Speciellt ihop med ljus rosa rouge på kinderna och ett lite glansigt och inte allt för framträdande lipgloss på läpparna.

 

Ögonen

Tänk på ögonfärgen när du väljer ögonskugga. 

  • - Blåa ögon passar i toner åt det brons-, koppar- och champagnefärgade hållet. 
  • - Bruna ögon ser bäst ut i blåaktiga toner o
  • - Gröna ögon kan mycket väl använda sig av lila nyanser på färgskalan. Detta är dock riktlinjer. 

 Hitta din ögonprodukt här.

Relaterade artiklar