Vilka olika typer av mascaror finns det och vad skiljer dem åt?

Vilka olika typer av mascaror finns  det och vad skiljer dem åt?

En bra mascara är ett måste på en utekväll, en dejt eller bara att ha i  necessären. En mascara som passar just dig perfekt. Vilka olika typer  av mascaror finns det? Vilken mascara passar dig bäst?  

Dagens mascarautbud är stort. På socialamedier och reklamer visas ständigt nya mascaror.  Förbättringar, nya förpackningar, nya borstar. Hur vet man vilken man ska välja? Vad passar  en själv bäst? Är dina fransar långa eller korta? Tunna eller tjocka? Böjda eller raka? 

Det viktigaste att tänka på när man väljer mascara är borsten. Vilken typ av borste ska du  använda och vilken borste passar dina fransar bäst? Här får du några tips på några olika  mascaror och dess egenskaper! 

Vilken borste? 

En borste som passar alla fransar är till att börja med en rak mascaraborste. Denna borste  är klassisk och den funkar utmärkt om man är osäker på vad man ska välja. Detsamma  gäller med gummiborstar. Båda borstar är lätta att använda, ger längd och volym och  passar som sagt alla fransar.  

Skillnaden mellan borstarna är att gummiborsten separerar fransarna mer eftersom att  piggarna är hårdare och man slipper mascaraklumpar.  

Om du är en person med raka fransar, som önskar lite böj och volym så är en böjd  mascaraborste perfekt för dig. En böjd mascaraborste är precis vad det låter som, en  borste som ger dig ett fint böj i dina fransar.  

Har du långa fransar är en tjock mascaraborste bäst eftersom att den ger volym och den  funkar bra om man villl ha dramatiska fransar. 

Om du däremot har korta fransar och önskar längre ska du använda en avsmalnade borste.  En avsmalnande borste med en avsmalnande form är smalare i toppen och tjockare i  utkanten. Har du korta fransar och använder denna borste så når du alla strån. Den tjockare  ytterdelen ger längd och den smala toppen gör att du når ända in i ögonvrån.  

Det finns såklart många fler borstar och mascaror. Alla nämnda borstar kan kombineras med  andra frans-redskap, exempelvis en fransböjare. Men sammanfattningsvis, gummiborste och  rak borste funkar för alla. En böjd borste för den som har raka fransar och önskar böjda.  Tjock borste för dig med långa fransar och en avsmalnad borste för dig med korta fransar. 

Vattenfast eller inte? 

Förutom olika borstar på mascaran kan man även välja mellan vattentät mascara och icke  vattentät mascara. Vilket alternativ är bäst? När lämpar det sig bäst att använda respektive  mascara? 

Vanlig kosmetika innehåller och baseras oftast på vatten. Medan vattenfasta produkter  brukar baseras på bla silikon. En positiv egenskap hos den vattenfasta mascaran är den  lättapplicerade oljiga konsistensen. Vattenfast mascara brukar torka snabbt och man slipper  fula fläckar kring ögonen.  

En av de stora nackdelarna med vattenfast mascara är såklart att det är just vattenfast. Vare  sig du använder vatten eller sminkborttagning så kommer vattenfast mascara alltid vara  svårare att få bort än vanlig mascara. Många som använt vattenfast mascara har, för att  påskynda processen, gnidit ögonfransarna hårt när de har försökt tvätta bort mascaran vilket  har lett till irriterad hud och svaga ögonfransar.  

Oavsett alla strålande fördelar med vattenfast mascara så gör regelbunden användning att  ögonfransarna skick försämras. Kombinationen av stark sminkborttagningen och den  svårborttagna mascaran resulterar tyvärr i svaga och tunna fransar.  

För att minska risken för det rekommenderas att endast använda vattenfast mascara i nödfall  och speciella tillställningar.

Se vårt utbud av mascara.

Relaterade artiklar